Lefkovicsék gyászolnak (12) - előzetes
2024. március 14. írta: MViktoria

Lefkovicsék gyászolnak (12) - előzetes

Sziasztok!

Március elején ajánlottam a figyelmetekbe egy zenés közönségtalálkozóval egybe kötött filmvetítést, ami most kedden volt. A 'Lefkovicsék gyászolnak'. Vetítés előtt Nincs elérhető leírás.meghallgathattuk a film zenéjét élőben, élő zenészekkel. Ennek az volt a vitathatatlan előnye, hogy akaratlanul is jobban odafigyeltünk, illetve felfigyeltünk a zenére a vetítés alatt. Talán jobban is, mint egyébként tennénk. A film után maguk az alkotók (Márkos Albert, Móser Ádám, Jávorka Ádám, Várhegyi Rudolf és Breier Ádám) vallottak arról, hogy zajlott az alkotói folyamat. Mindig izgalmas belelátni, hogy áll össze egy ilyen produkció.  Nincs elérhető leírás. Még további különlegessége is volt az estének, ugyanis a filmet követően egy konkrét film részletet vetítettek le 5-6 alkalommal, de mindig más, a filmben már hallott zenei betéttel. Ezt élőben játszották a zenészek a film alá. Végül ismét láthattuk csak ezt az egy jelenetet a filmben ténylegesen elhangzó zenével. Lenyűgözően izgalmas, hogy milyen más hangulatot áraszt ugyanaz a jelenet, ugyanazokkal a szereplőkkel, ugyanazokkal a szavakkal, pusztán azért mert más és más zenei aláfestést hallunk alatta. 

 https://youtu.be/wTGMrzmaxJg

 FILM/ZENE: Lefkovicsék gyászolnak - zenés közönségtalálkozó | Uránia Nemzeti Filmszínház (urania-nf.hu)

A film témája a gyász és annak feldolgozása. Az évekkel korábban megromlott viszony miatt eltávolodott apa és fia, az anya halála miatt ismét kénytelen szóba állni egymással. A temetést követő egy hetes gyász időszaka alatt felszínre kerülnek az évek alatt eltemetett konfliktusok, sérelmek és egy korábbi, még meg nem gyászolt halál eset is. Ez a film sem olyan melankolikus vagy nyomasztó, mint elsőre gondolnánk. Sőt! A fanyar humor eszközével, nevetve lendít át minket a feszültségeken. A két férfi, két külön világot képvisel. Bezerédi Zoltán és Szabó Kimmel Tamás alakítása fergeteges. Ez utóbbi (külsőre) szinte felismerhetetlen. A filmet eddig több mint 20 000-en látták, de ez simán lehet ennél több is, mert ez egy nagyon szerethető, kacagtató film, melynek megnézése után könnyű szívvel és kicsit párás szemmel állunk fel a székből. Nézzétek meg, mert érdemes! Remek film, remek zenével!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://1huron.blog.hu/api/trackback/id/tr6518353163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása