Exhibition on Screen: Cézanne – Egy élet portréi (12) - március 21-től a mozikban!
2024. május 06. írta: MViktoria

Exhibition on Screen: Cézanne – Egy élet portréi (12) - március 21-től a mozikban!

Kedves mozi és művészet rajongók!

Újabb film ajánló következik. Úgy tűnhet a mozi felé billent a mérleg megint, pedig nem. Vagy mégis? Az Exhibition on Screen sorozat most látható részéről lesz szó, Cézanne műveiről.

https://youtu.be/CzTFY9BFXZk

Már a sokadik ebből a film sorozatból, ami látható a magyar mozikban. Ez egy remek sorozat, melyben egy-egy festő kerül górcső alá, egy-egy kiemelt szempont alapján. Miközben egy tárlat képeit egyesével figyelhetjük meg. Közben kurátorok és szakértők magyarázatait, kommentárjait hallhatjuk. Ennyivel is többet nyújt, mintha csak magunk keringenénk egy kiállításon.

Cézanne bár nem a portréiról híres, mégis ebben a részben leginkább azokon keresztül szemlélhetjük az életét és művészetének alakulását. Érdekes perspektíva egy művészt nem az erőssége méltatása vagy elemzése felől megközelíteni. Meg kell mondjam nem vagyok Cézanne rajongó és a film után sem lettem az. De megnézni mindenképpen érdemes. 

Cézanne vitathatatlan nagy hatással volt a XX. századi modern festészetre. Elsődlegesen tájképeiről és csendéleteiről lett ismeretes. Picasso egyszerűen csak mindannyijuk atyjának nevezte. 

Ennek a sorozatnak a vitathatatlan specifikuma, hogy megkísérli megmutatni mi munkálkodik a művészben. Mi hat rájuk alkotás közben?! Vajon mik foglalkoztatják és mik nyomasztják őket?! Cézanne életének egy jelentős szakaszában híján volt a pénznek. Voltak megélhetési nehézségei és ezek kellőképp nyomasztották is. Sokáig szorult támogatásra, de később apja halála után jelentős vagyonra tett szert. 

Párizsi Őszi Szalon 1904, Cezanne terem, Ambroise Vollard

Párizsi Őszi Szalon 1904 

Cezanne terem, Ambroise Vollard

Mindig érdemes és érdekes más szemszögből megvizsgálni érdeklődésünk tárgyát vagy jelen esetben személyét és annak művészetét. A film a művészt körül vevő támogatókat is felvonultatja. Feleségét, barátait, művésztársait és impresszárióját is. Ők fontos szereplők, egy festő életében különösképp. Az ő személyiségükből is láthatunk egy keveset, de a fókusz marad az alkotón és annak alkotásain. És ez így is van rendjén. Bátran nézzék meg a filmet. Hajrá! 

A bejegyzés trackback címe:

https://1huron.blog.hu/api/trackback/id/tr3518356893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása